Entertainment

Trashëgoi pasurinë e gjyshes, 31-vjeçarja dhuron 21.5 milion paund! Kërkon 50 persona ta ndihmojnë për shpërndarjen e parave

Një trashëgimtare po krijon një grup prej 50 personash të rastësishëm për ta ndihmuar atë të vendosë se si të japë pasurinë prej 21.5 milionë paund që trashëgoi nga gjyshja e saj.

Marlene Engelhorn, 31 vjeç, është një aktiviste austriako-gjermane dhe ndihmoi në krijimin e Tax Me Now, një fushatë për të luftuar pabarazinë e pasurisë. Austria hoqi tatimin mbi trashëgiminë në vitin 2008, një vendim që ajo beson se është i padrejtë.

Ajo tha në një deklaratë: Kam trashëguar një pasuri, dhe rrjedhimisht pushtet, pa bërë asgjë për të. Dhe shteti nuk dëshiron as taksa mbi të. Nëse politikanët nuk e bëjnë punën e tyre dhe nuk e rishpërndajnë, atëherë unë duhet ta rishpërndaj vetë pasurinë time. Shumë njerëz luftojnë për të përballuar jetesën me një punë me kohë të plotë dhe paguajnë taksa për çdo euro që fitojnë nga puna. Unë e shoh këtë si një dështim të politikës dhe nëse politika dështon, atëherë qytetarët duhet të merren vetë me të.

Marlene është një pasardhëse e Friedrich Engelhorn, themeluesi i gjigantit kimik dhe farmaceutik BASF. Gjyshja e saj Traudl Engelhorn-Vechiatto vdiq në shtator 2022. Pasuria e saj u vlerësua nga Forbes në 3.3 miliardë £ (3.8 miliardë euro).

Marlene tregoi dëshirën për t’i dhënë 90% të trashëgimisë së saj shtetit përpara vdekjes së gjyshes. Ftesat tani janë dërguar në 10,000 adresa të zgjedhura rastësisht, me aplikantët që u kërkohet të plotësojnë një anketë të shkurtër përpara se të zvogëlohen në një grup me 50 persona. Studiuesit do të ndihmojnë që të përzgjedhurit të jenë përfaqësues të popullatës më të gjerë austriake. Më pas ata do të fillojnë të paraqesin ide se si duhet të shpenzohen paratë.

Marlene ka thënë se nuk do të luajë asnjë rol në procesin e vendimmarrjes, me këshillin të lirë t’ia dorëzojë të gjithë pasurinë një ose disa organizatave, në Austri ose jashtë shtetit. Nuk ka paralajmërime, përveç se paratë nuk duhet të shkojnë në aktivitete që janë ose antikushtetuese, armiqësore ose çnjerëzore dhe nuk mund t’u dhurohen organizatave fitimprurëse ose projekteve që janë në kundërshtim me të sajat.

“Unë nuk kam të drejtë vetoje,” tha ajo. “Unë po i vë pasuritë e mia në dispozicion të këtyre 50 njerëzve dhe po u besoj atyre.” Grupi do të takohet disa herë midis marsit dhe qershorit të këtij viti, me ekspertë në dispozicion për të ndihmuar.

Shpenzimet e tyre të udhëtimit dhe çdo kujdes për fëmijët do të mbulohen dhe secili do të marrë 1000 £ (1200 €) për çdo seancë fundjave që marrin pjesë. Nëse ata nuk arrijnë në një vendim “të mbështetur gjerësisht” se çfarë të bëjnë me pasurinë, ai do të kthehet te Marlene. Ajo nuk ka treguar saktësisht se sa nga trashëgimia e saj po dhurohet, por më parë thënë se do dhurojë 90% të pasurisë së saj, me shpresën se do t’i shkojë shtetit në formën e taksës.

  • |

Related Articles

Back to top button