Entertainment

“Familja shqiptare” Historia e emigrimit që rrëfehet artistikisht në pavionin e Meksikes ne Biennalen e Venecias

“Familja shqiptare” Historia e emigrimit që rrëfehet artistikisht në pavionin e Meksikes ne Biennalen e Venecias

Titulli tingëllon çuditshëm por gjithçka e vërtetë.

Koregrafi Gentian Doda një nga personalitetet e artit ndërkombetar ka vendosur të tregojë me anë të artistit meksikan Erick Meyenberg historinë e familjes së tij në emigrim prej vitesh nëpërmjet një video instalacioni shoqëruar me koreografinë e tij të cilën e titullon “mbi relievet e një kohe” dhe prej dy ditësh ka mbushur plot pavionin meksikan me artistë e vizitorë nga e gjithë bota! Nje idil artistik emocional plot estetikë ka mbërthyer kureshtjen e Biennales më të madhe të artit botëror këtë vit!

Një rrëfim mes imazheve e lëvizjeve në një precizion fantastik, një shfaqje komplete prej 30 minutash është duke u shfaqur në gjithë këto ditë të hapjes zyrtare të këtij aktiviteti artistik elitar!

Historia e familjes Doda e emigruar prej 30 vitesh e mbledhur në një lëndinë në veri të Italisë goditi artistin Meksikan i cili e fiksoi këtë moment tradicional shqiptar në celuloid duke i shtuar konceptin artistik emocional të Gentjan Dodes në kostumografinë e Ardi Asllanit inspiruar prej të famshmes “Lëndina e Lotëve” ku drama e emigracionit i rrin për mrekulli temës së Biennales të këtij viti “Të huaj Kudo”

Kjo histori tradite dhe emocionesh të forta në konceptin filozofik “rikthimi i perjetshem” çoi në vendosjen e titullit të pavionit meksikan “Iknim dhe ktheheshim gjithmonë!

    Related Articles

    Back to top button